0 ks 0.00 €

ČAROVNÉ RETRO LUCERNIČKY UŽ AJ NA SLOVENSKOM TRHU...

Je nám veľkou cťou, že v rámci slovenského trhu sme získali výhradné zastúpenie a možnosť priniesť slovenským zákazníkom retro osvetlenie, tradičné Lucerničky/ Svetlušky, ktoré si mnohí z nás, narodení pred rokom 1993, no najmä naši rodičia, budeme pamätať ako tradičnú a rozprávkovú súčasť vianočného stromčeka.

 

 

                            

 

 

Výrobcom Lucerničiek je česká firma DAMAPEK s.r.o., ktorú založili bratia Peklákovci s cieľom priniesť na trh, po takmer 30 rokoch, retro sadu osvetlenia v podobe tradičných vianočných Lucerničiek (v SR známych aj pod názvom Svetlušky) v technologicky inovovanej podobe, za súčasného zachovania ich pôvodného retro dizajnu.

 

 

 

  

   

                                      

K Lucerničkám/Svetluškám, ako ich vidíte v dnešnej podobe, však viedla veľmi dlhá cesta. V roku 2012 začalo pátranie po prvom výrobcovi Lucerničiek v ČR, ktorým bolo výrobné družstvo NAPAKO. To vyrábalo Lucerničky do roku 1972. K výrobe však (v čase pátrania v roku 2012) neexistovali žiadne podklady. S cieľom zachovať prvotnú myšlienku obnovy výroby Lucerničiek (s implementáciou nových technológií a vylepšení) však bolo nutné v pátraní a zabezpečovaní podkladov k výrobe pokračovať a tak v roku 2014 vznikli prvé nákresy pre výrobu razníc a elektroinštalácie. Začiatkom roku 2015 si húževnatí bratia Peklákovci kúpili prvý vlastný lis a skúšali prvú, pochopiteľne ešte nie úplne dokonalú razbu. Aj keď prvé výlisky neboli nič svätoborné, bol to prvý veľký krok k sériovej výrobe. V tom istom roku sa bratom Peklákovcom podarilo násť vedúceho celého výrobného procesu pôvodných Svetlušiek v Topoľčanoch, pána Jozefa K., z vtedajšieho kovopodniku KOVOTOPOĽ, ktorému vďačia za pomoc s know-how, aj za nájdenie stôp po ďalšom osude Svetlušiek po roku 1972.

 

Bratia pátraním zistili, že za pôvodnými Lucerničkami stojí ich "tvorca" pán František D., zamestnanec výrobného družstva NAPAKO v Prahe, ktorý v roku 1968 (ako súkromná osoba) priviedol na svet úplne prvé Lucerničky. Najprv svetielka vyrobil pre svoju rodinu a priateľov, postupne aj pre ďalších záujemcov. Netrvalo dlho a po Lucerničkách bol veľký dopyt. Preto výrobu prevzalo v roku 1970 práve NAPAKO ako zamestnávateľ pána Františka D. Z dielne družstva pochádza prvých 500 sád kúzelných Lucerničiek, v podobe reťaze s 12 kusmi svetielok. Keďže však výrobné družstvo NAPAKO bolo svojou ostatnou výrobou príliž vyťažené, projekt Lucerničiek po roku zastavilo.

 

V tej dobe sa o Lucerničky začal zaujímať výrobca zo Slovenska. Lucerničky tak znova ožili v upravenom dizajne reťaze s 10 kusmi svetielok, v slovenskej dedinke Mužla. Ich výroba však bola ručná a zdĺhavá. Neskôr sa presunula (kvôli náročnosti procesu) do Topoľčian, do vtedajšieho kovopodniku KOVOTOPOĽ, a Lucerničky sa dočkali automatizovanej výroby. Tu Lucerničky, už pod novým názvom Svetlušky, v modrej papierovej krabičke tešili oči mnohých zákazníkov na vianočných stromčekoch po celej republike a rozšírili sa aj do Švédska, Ruska či Nemecka. Výroba bola rozšírená opätovne aj do Prahy do podniku MERITA, kde sa Svetlušky balili do guľatej plechovej krabičky. Ako dlho boli Svetlušky vyrábané v Prahe zostáva zatiaľ tajomstvom. Podnik totiž zanikol dávno a dokumenty sa nepodarilo dohľadať.

 

Posledné Svetlušky vyrobila firma KOVOTOPOĽ v roku 1993. Následne bol podnik z dôvodu insolvencie privatizovaný a nový majiteľ už vyrobil v roku 1994 len niekoľko stoviek sád Svetlušiek. Následne raznice s nástrojmi predal inému majiteľovi, ktorý za ne nezaplatil. Osud Svetlušiek tak bol spečatený, nakoľko raznice aj výrobný proces sa v roku 1994 nenávratne stratili. V Topoľčanoch teda príbeh pôvodných Svetlušiek/Lucerničiek končí.

 

 

         

 

                           Originál Lucerničky

 

 

 

Následná strastiplná cesta, ktorá právne, ľudsky aj odborne nebola vôbec jednoduchá, vyústila v roku 2017 až k slávnostnému uvedeniu novej podoby retro Lucerničiek na trh v Českej republike práve vďaka firme DAMAPEK s.r.o..

 

Lucerničky spĺňajú všetky elektronormy, sú preskúšané v medzinárodnej skúšobni TÜV SÜD Czech s.r.o. a sú chránené priemyselným vzorom.

 

Firme DAMAPEK s.r.o. sa tak podarilo obdivuhodné- priniesť na trh opätovne jedinečný kúsok minulosti, ktorý za pomoci inovácií, ako sú úsporné LED svetielka, zmena v elektroinštalácii z pôvodných 220V na bezpečných 12V, nové zapojenie svetielok tak, že v prípade poruchy nebude svietiť práve jedna Lucernička, ako aj v inovatívnej možnosti pripojiť dve reťaze na jeden adaptér, teší pozornosti mnohých zákazníkov v Českej a tento rok aj v Slovenskej republike.

 

 

                          

 

 

Je nunté dodať, že svetielka sa vyrábajú ročne v limitovanom počte kusov, a preto firma DAMAPEK s.r.o. spúšťa pravidelne ich predpredaj. Keďže sa svetielka tešia vysokému záujmu zákazníkov, výroba nedokáže uspokojiť celkový dopyt. Odporúčame vám preto svetielka si objednať pokiaľ sú dostupné.

 

Predpredaj pre Slovenskú republiku našou firmou je spustený od mája 2020 s dodaním od výrobcu do 2-3 týždňov. V septembri 2020 sa predpokladá naskladnenie väčšieho množstva kusov, so zabezpečením dodania do 48 hodín. Lucerničky si môžete zakúpiť TU.

 

   https://casaromantica.sk/lucernicky

 

Zdroj textu: https://www.vanocnilucernicky.cz/

Zdroj obrázkov: internet




DAJTE O NÁS VEDIEŤ AJ OSTATNÝM

PRIHLÁSTE SA NA ODBER NOVINIEK